1Yumurtalık Yaşlanması Nedir?
Phasellus lorem lectus, volutpat id, ornare euismod. Donec ullamcorper, enim metus in ligula felis, consequat sapien leo eu sem ac posuere lobortis, nibh consectetuer massa. Phasellus a wisi. Nulla nec tellus. Cum sociis natoque penatibus et cursus a, volutpat quam felis neque, fringilla ut, tincidunt rutrum vel, ipsum. Lorem ipsum dolor tincidunt sit amet nibh. Curabitur vel risus. Morbi ultrices posuere orci consequat mollis tempor venenatis blandit iaculis, dui non erat libero, fermentum gravida massa ac felis enim, id eros orci.
2Yumurtalık Yaşlanması Genetik midir?
Evet yumurtalık yaşlanmasının temel etkenlerinden biri genetik yapıdır. Ailenizde erken menopoz, kısırlık öyküsü varsa yumurtalık yaşlanması ile ilgili tedbirli olmanızı öneririz.
3Yumurtalık Yaşlanması çevresel faktörlere göre değişir mi?
Genç yaşta karşılaşılan kötü kaliteli yumurtaların neden oluştuğu konusu henüz tartışılmaktadır. Geçirilmiş tiroid rahatsızlıkları, hastanın daha önce kemoterapi alması veya yumurtalıkların radyasyona maruz kalması, genetik, çevredeki toksik maddeler neden olabilmektedir. Bu faktörlerden bir kısmı değiştirilebilirken bir kısmı değiştirilemez. Örneğin genetik faktörler/ nedenler değiştirilemez. Yani ailesinde erken menopoz, annesinde veya kız kardeşlerinde gebelik olmadığı tespit edilen hastanın vakit kaybetmeden çocuk sahibi olması önerilir. Kötü çevre koşulları stresli ortamlardan uzaklaşmak yaşam koşularının iyileştirilmesi sigaranın bırakılması yumurta kalitesini korumak için değiştirilebilecek faktörlerden sayılır.
4Yumurtalık Yaşlanması Tedavi edilebilir mi
Yumurtalık yaşlanmasının kesin bir tedavisi vardır demek doğru değildir. Ancak gebe kalmak isteyen kadınlarda yumurtalık gençleşmesinde etkinliği yapılan araştırmalar doğrultusunda belirlenmiş PRP ve kök hücre uygulamaları bulunmaktadır. Eğer yumurtalık rezervlerinde azalma var ise hemen gebelik düşünülmüyorsa yumurta dondurma uygulanabilir.
5Yumurtalık Yaşı Nasıl Belirlenir?
Yumurta rezervinin tespiti için ultrasonda yumurta sayısına bakarak gebelik için uygun olup olmadığını söyleyebiliriz. Yumurtalık yaşına bakmak için kullandığımız bazı hormon testleri var. (Anti-Mullerian Hormonu (AMH). Anti- Mullerian Hormon). Biz bu hormon testlerini 20 yaş sonrasında kadınların 5 yılda bir yapılmasını önermekteyiz. Adetin 2. ve 3. günü yapılan kan testlerinde baktığımız FSH ve E2 değerlerini birlikte değerlendiririz. Bu test ve tetkiklerin ardından yumurta rezervi ile ilgili doğru bilgiler edinmemizi sağlar.